Hur du gör för att lyckas med din städning

Städning, det är något som bör göras i alla hem. Det gör att inredningen kommer mer till sin rätt om hemmet är städat, rent och fräscht. Det är även viktigt för hälsan att städa, man mår inte bra av att det är stökigt så väl som att damm och annat kan göra dig sjuk. 

Hur ofta det är normalt att städa?

Vad som är "normalt" kan variera, men man brukar dela in städning i fyra delar. Det är den städning man gör varje dag, det är veckostädning, detaljstädning samt storstädning. 

Det är rätt bra att ha en daglig städrutin för att underlätta din framtida städning. Det blir lite enklare då att göra den där städningen till helgen eller den där storstädningen. Om du har en bra daglig rutin på din städning kommer du aldrig att hamna i ett läge då det är jättemycket att städa upp.

I din dagliga städning kan du vädra ut alla rum, samt bädda säng, samt varje dag torka av diskbänken, torka ur diskhon och diska all disk. Plocka även tillbaka allt där det ska stå direkt efter du använt det.Vad innebär veckostädning?

Som namnet antyder så är det en städning som planeras in en gång per vecka. Denna städning kräver, beroende på hur stort ditt hem är, åtminstone en timme för att bli gjord ordentlig.Då handlar det om att städa de  ytor som används mest under veckan och som lättast samlar på sig smuts och bakterier. Viktiga exempel är kök, toalett och badrum. Dammsug och torka alla även alla golv varje vecka. Det kan vara smart att göra veckostädningen på en torsdag. Du har då ett rent hem inför helgen och kan göra annat under helgen som är roligare än att städa. Kanske du vill spela på casino på nätet? Läs mer här om det. 

Detaljstädning 

Detaljstädning är saker som behöver extra städning ungefär varannan vecka. Det kan handla om att skura ugnen eller att städa ur kylskåpet ordentligt. Det kan också vara att dina fönster behöver tvättas eller att du behöver göra rent madrasserna i alla sängar. 

Storstädning

Den sista och tyngsta kategorin är storstädning eller grovstädning. Denna städning sker under några gånger per år – vanligtvis efter säsongerna. Vid dessa tillfällen ska allt som du gör under dags-, vecko- och detaljstädning (och lite till) göras. Vid grovstädning gäller det att du tar dig an alla områden och utrymmen som du inte alltid ser och kanske annars glömmer bort.

Under en storstädning så ska alla ytor och utrymmen städas. Du bör torka ur alla skåp, torka av alla kökksytor, maskiner samt städa badrummet noggrant. dammtorka överallt samt dammsug och moppa alla golv. Ta gärna ut alla mattor och piska dem. Ge dig även på ugn, fönster och att tvätta alla gardiner.

Ett bra tips är att dela upp grovstädningen på flera dagar. Var dock noga med att också dela upp städningen rum för rum på de olika dagarna.

7 Feb 2021